Helsingin Rakennusmestarikeilaajat ry
SÄÄNNÖT
Voimassaolevat säännöt: 01.11.2022 12:51:58
1. NIMI JA KOTIPAIKKA
Yhdistyksen nimi on Helsingin Rakennusmestarikeilaajat ry, josta
jäljempänä käytetään nimitystä seura.
Seuran kotipaikka on Helsingin kaupunki ja virallinen kieli on suomi.
Helsingin Bowlingliitto-Helsingfors Bowlingförbund ry:n, jäljempänä HBL, jäsenenä seura noudattaa sen sääntöjä keilailutoiminnan ja kilpailukauden osalta.
Seura toimii Helsingin Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK ry:n alaosastona.
2. TARKOITUS JA TOIMINNAN LAATU
Seuran tarkoituksena on keilailuharrastuksen ja keilailun kilpailutoiminnan edistäminen, kehittäminen ja ylläpitäminen.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi seura
- järjestää harjoituksia, kilpailuja, näytöksiä ja kursseja
- harjoittaa valistusta ja kasvatusta.
Toimintansa tukemiseksi seura voi
- hankkia varoja järjestämällä asianomaisella luvalla
rahankeräyksiä, juhlia ja arpajaisia
- ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja sekä solmia
mainossopimuksia
- omistaa kiinteää ja irtainta omaisuutta.
3. JÄSENET
Seuran varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä henkilö, joka hyväksyy seuran tarkoituksen ja säännöt ja jonka seuran hallitus hakemuksesta hyväksyy seuran jäseneksi.
Hallituksen jäsenistä kolme neljäsosaa (3/4) tulee olla hyväksymisen kannalla.
Jäsen rekisteröidään HBL:n aktiivijäseneksi kilpailukausittain.
Jäsen voi myös kieltäytyä rekisteröinnistä ilmoittamalla siitä hallitukselle.
Kannattajajäseneksi hallitus voi hyväksyä henkilön tai oikeuskelpoisen yhteisön, joka haluaa tukea seuran toimintaa ja suorittaa hallituksen määräämän vuotuisen tai kertakaikkisen kannattajajäsenmaksun.
4. JÄSENEN EROAMINEN JA EROTTAMINEN
Jäsenellä on oikeus erota seurasta ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla erosta seuran kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan.
Eroava jäsen on velvollinen suorittamaan maksunsa kilpailukauden loppuun saakka, eikä hänellä ole oikeutta vaatia takaisin suorittamiaan maksuja.
Hallitus voi erottaa jäsenen seurasta, jos jäsen on jättänyt erääntyneen jäsenmaksunsa maksamatta tai muuten jättänyt täyttämättä ne velvoitukset, joihin hän on seuraan liittymällä sitoutunut tai on menettelyllään seurassa tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut seuraa tai on toiminut urheiluhengen vastaisesti tai ei enää täytä laissa taikka seuran säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja.
5. LIITTYMIS- JA JÄSENMAKSU
Varsinaisilta jäseniltä perittävän liittymismaksun ja vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta päättää vuosikokous.
Seuran jäsenmaksusta ovat vapaat kunniapuheenjohtaja, kunniajäsenet sekä ne jäsenet, jotka ovat ehtineet maksaa jäsenmaksunsa yhtäjaksoisesti 25 vuoden ajan ennen kuin nämä säännöt hyväksyttiin.
6. HUOMIONOSOITUKSET
Seuran vuosikokous tai ylimääräinen kokous voi hallituksen esityksestä kutsua kunniapuheenjohtajaksi jäsenen, joka erittäin ansiokkaalla tavalla on toiminut seuran hallituksen puheenjohtajana ja kunniajäseneksi jäsenen, joka erittäin menestyksellisesti on edistänyt seuran toimintaa.
Seurassa voi olla samanaikaisesti ainoastaan yksi kunniapuheenjohtaja.
Muista huomionosoituksista päättää seuran hallitus.
7. HALLITUS
Seuran asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu vuosikokouksessa vuodeksi kerrallaan valittu puheenjohtaja sekä vähintään neljä (4) ja enintään kahdeksan (8) kahdeksi (2) vuodeksi kerrallaan valittua jäsentä.
Hallituksesta on erovuorossa vuosittain puheenjohtaja ja puolet jäsenistä. Valinnan suorittava vuosikokous päättää ensimmäisellä kerralla jäsenten erovuoroista. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan ja keskuudestaan tai ulkopuolelta 1-2 sihteeriä, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt.
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii.
Hallitus on päätösvaltainen, kun puolet sen jäsenistä ja lisäksi puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja on läsnä. Äänestykset ratkaistaan ehdottomalla enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
8. SEURAN NIMEN KIRJOITTAMINEN
Seuran nimen kirjoittaa puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri tai rahastonhoitaja, kaksi yhdessä. Hallitus voi määrätä sihteerin, rahastonhoitajan tai muun henkilön kirjoittamaan seuran nimen yksin.
9. TILIKAUSI JA TILINTARKASTUS
Seuran tilikausi päättyy vuosittain kesäkuun 30. päivänä.
Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava toiminnantarkastajille viimeistään kuukausi ennen vuosikokousta.
Toiminnantarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa hallitukselle viimeistään kahta (2) viikkoa ennen vuosikokousta.
10. SEURAN KOKOUKSET
Seuran vuosikokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä lokakuun loppuun mennessä.
Ylimääräinen kokous pidetään, kun seuran kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) seuran äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii.
Kokous on pidettävä kolmenkymmenen (30) vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle.
Seuran kuukausikokous pidetään pääsääntöisesti jokaisen kuukauden toisen harjoitusvuoron jälkeen hallituksen määräämässä paikassa.
Hallituksella on poikkeustapauksissa oikeus siirtää kuukausikokouksen ajankohtaa.
Siirretystä kokouksesta on ilmoitettava ilmoitustaululla vähintään 14 päivää ennen kokousta.
Seuran kokouksissa on jokaisella varsinaisella jäsenellä yksi (1) ääni. Äänioikeutta ei voi käyttää edusmiehen kautta. Äänestyksissä on käytettävä suljettuja lippuja, jos yksikin jäsen sitä vaatii.
Kannattajajäsenellä on puheoikeus seuran kokouksissa, mutta ei ole äänioikeutta. Seuran kokouksien päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
11. SEURAN VUOSI- JA YLIMÄÄRÄISEN KOKOUKSEN KOOLLEKUTSUMINEN
Hallituksen on kutsuttava seuran vuosikokous ja ylimääräinen kokous koolle vähintään seitsemän (7) vuorokautta ennen kokousta jäsenille postitetuilla kirjeillä tai seuran kotipaikkakunnalla ilmestyvässä sanomalehdessä. Lisäksi kokouskutsu on oltava nähtävillä sen keilahallin ilmoitustaululla, jossa seuran harjoitustunnit pidetään.
Kokouskutsussa on mainittava kyseisessä kokouksessa käsiteltävät asiat.
12. VUOSIKOKOUS
Seuran vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1. kokouksen avaus
2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi (2) pöytäkirjan tarkastajaa ja tarvittaessa kaksi (2) ääntenlaskijaa
3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. hyväksytään kokouksen esityslista
5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajien lausunto
6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
7. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksun suuruus
8. valitaan hallituksen puheenjohtaja
9. päätetään hallituksen jäsenten lukumäärä
10. valitaan hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle
11. valitaan kaksi (2) toiminnantarkastajaa ja heille yhteinen varatoiminnantarkastaja
12. päätetään, millä tavalla seuran ilmoitukset, paitsi kokouskutsut, saatetaan jäsenille tiedoksi
13. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat
14. kokouksen päättäminen.
Mikäli seuran jäsen haluaa saada jonkin asian seuran vuosikokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.
13. SÄÄNTÖJEN MUUTTAMINEN JA SEURAN PURKAMINEN
Päätös sääntöjen muuttamisesta ja seuran purkamisesta on tehtävä seuranvuosikokouksessa tai ylimääräisessä kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä.
Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai seuran purkamisesta.
Seuran purkautuessa käytetään seuran varat seuran tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla.
Seuran tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.
14. JÄSEN OIKEUDET
Saavutetut jäsenoikeudet säilyvät.
15. MUITA SÄÄNNÖKSIÄ
Muilta osin noudatetaan voimassa olevaa yhdistyslakia